Nyheter, Program, Webbsajt

Skriva en onlineguide

På nätet kan du snabbt dela med dig av information, åsikter och hjälpa andra nätsurfare. Ett bra sätt att hjälpa andra är att skriva en guide. Kanske du är kunnig i Excel och vill berätta mer om programmet, eller så har du bra kunskaper om en bransch. Kanske du till och med vill skriva en noggrann genomgång av ditt favoritspel. 

Läs andras guider

Chansen att ingen har skrivit en guide om ämnet innan dig är liten, speciellt om du räknar med engelska sajter. men det är något positivt! Du kan använda andras guider för att lära dig mer om ämnet och se hur andra har utformat dem. Har de missat något som du tycker är viktigt? Kan du tackla din guide med en annan vinkel för att göra den mer unik?

Bilder

Om du kan illustrera din guide med bilder kommer den att vara mycket lättare att läsa och förstå. Är det en genomgång av ett spel behöver du faktiskt spela spelet och ta skärmdumpar för att visa vilka områden du pratar om. Det är ett stort åtagande men många gånger finns det redan genomgångar som du kan låna bilder från (med ägarens tillåtelse förstås).

Kritik

Sök efter kritik under arbetets gång. Gör du en nybörjarguide ska du hitta en läsare som inte har någon kunskap i ämnet. Om denne kan följa guiden med gott resultat vet du att den fungerar som den ska. Avancerade guider behöver läsare med mer erfarenhet, har du ingen i din närhet är det lätt att fråga runt på forum och hitta villiga försökskaniner.

Ta kritik med en nypa salt och lär dig att inte ta det personligt. Alla är inte bra på att lämna kritik men fundera över alla råd och tips du får. Du behöver inte följa alla tips du får, istället kan du välja och vraka och ta de bästa.