Webbsajt

Att skapa en bra startsida

3564011-web-design

Att startsidan är en mycket viktig del av ens sajt säger ju såklart sig själv, men vad är det man ska tänka på när man skapar denna?

Först och främst ska man ju tänka på logon, det vanligaste är ju naturligtvis att den sitter längst upp på sidan och till vänster. Detta känns ju ganska självklart, men anledningen till detta är för att vi läser text från vänster till höger, uppifrån och ner. Tillsammans med denna ska man gärna inkludera en tagline som förklarar vad det är sajten är menad för.

Titta till exempel på sajten Cino och hur de skrivit in sin tagline. Först med mindre text, men även ett annat typsnitt för att vara tydlig med att detta inte är en del av namnet på sajten. För att sajten ska visas på bästa sätt i sökresultat behöver man även skriva en Title och en metabeskrivning, en mening om vad sajten handlar om. Detta är speciellt viktigt för företag och butiker på nätet.

Låt sajtens/företagets namn vara det första ordet eller orden i titeln. I själva designen av startsidan ska man lägga lite extra fokus på de främsta sakerna sajten har att erbjuda, detta kan vara ett par saker men när det börjar bli mer än fyra måste man se till att vara noga med sina designval. Dessa undersidor ska vara det finnas tydliga länkar till från första början och helst ska man kunna ta sig mellan dem utan att behöva gå tillbaka till startsidan. Detta är oftast något man lätt kan lösa med ett bra menysystem.

Det är lätt hänt att man överdesignar startsidan, fyller den med för mycket information och sektioner. Problemet är att detta kan börja motarbeta användarvänligheten och göra det svårare att hålla kvar besökare. Blir det allt för grötigt kan dessutom användare avfärda delar av sidan som annonser eller liknande, vilket ju man helt klart vill undvika.